Geplaatst op
Het is natuurlijk geen geheim dat de drank die je nuttig bij een gerecht de smaken van deze gerechten meer naar voren kan laten komen. Het is daarom goed om te weten welke dranken goed passen bij welke gerechten. Smaak is hierbij een grote factor desalniettemin zijn er verschillende zaken waar je rekening mee kunt houden wanneer je in het restaurant of thuis voor een bepaalde combinatie kiest. In deze blog geven we je een aantal vuistregels waar je aan zou kunnen denken.
Categorie #1: Rode en witte wijn
Rode wijn, witte wijn of rosé zijn smaakmaker de dranken die goed passen bij heel veel verschillende soorten gerechten. Er zijn echter een paar kenmerken die de verschillende wijnen hebben die veel invloed kunnen hebben op de keuze die je maakt. Rode wijn is bijvoorbeeld veel sterker dan witte wijn of rosé. Daarom kan deze beter niet gedronken worden bij gerechten met een milde smaak zoals visgerechten of gerechten met kip.
Categorie #2: Bieren
Bier is een eeuwenoude graandrank die in heel Europa en daarbuiten veel gedronken wordt. Naast het gebruikelijke pilsener (oorspronkelijk gebrouwen in de Tsjechische regio Pilsen) zijn er verschillende soorten speciaal bieren. Vanwege de uitgesproken smaak van vooral speciaalbieren, is het belangrijk om enkel biertje nuttigen bijgerechten met een eigen sterke smaak. Denk hierbij aan bijvoorbeeld gefrituurde gerechten, oude kazen en vlees.
Categorie ##: Non-alcoholische dranken
Het is natuurlijk niet nodig dat men in een restaurant perse alcoholische dranken nuttigt. Restaurants en cafés hebben doorgaans ook een groot assortiment aan frisdranken, sappen en natuurlijk tafelwater. Zeker tafelwater is uitermate geschikt voor elk gerecht. Het neutraliseert de smaken in de mond waardoor elke hap een nieuwe heerlijke smaaksensatie oplevert. Frisdranken daarentegen hebben een bijzonder sterke smaak die zich vooral kenmerkt door de zoete smaak. Daarnaast zorgt het koolzuur in de meeste frisdranken ervoor dat het hongergevoel afneemt.