Mandarin restaurants

Is de Chinese keuken gezond?

Geplaatst op

Het is een veel voorkomende misvatting dat Chinees eten dikmakend en dus ongezond is. Dat is natuurlijk geen verrassing als je slechts gefrituurde loempia’s hebt gegeten, of gefrituurde zoetzure kip met een dikke, gesuikerde saus. Maar leven de Chinezen wel echt op een dagelijks gefrituurd dieet? Het antwoord is natuurlijk nee. Er zijn veel verschillende methodes van Chinees koken, waaronder ook gezonde recepten. Laten we er hier een paar onderzoeken:

Chinese kookmethodes

Ten eerste moeten we beginnen met Chinese kookmethodes. We hebben een korte zin “煎炒烹炸蒸煮炖” (jian chao peng zha zheng zhu dun), wat de zeven fundamentele Chinese kookmethoden samenvat: gebakken, geroerbakt, gesauteerd, gefrituurd, gestoomd, gepocheerd en gestoofd.

Maar deze zeven methoden zijn op zich slechts een verkorte versie van de 28 methoden die samen de traditionele Chinese keuken vormen. Zoals je ziet, is frituren slechts één manier van koken. En toch is deze methode helaas het beeld van het Chinese eten in de westerse markt gaan domineren.

Denken over koken

De Chinezen, zoals we in onze eerste blog hebben vermeld, houden zich aan de principes van Yin en Yang en dit is net zo goed in de keuken en het eten als in andere gebieden van het leven. Bij gebrek aan een betere beschrijving gaat het om de balans. Een goede Chinese maaltijd moet in balans zijn met de juiste combinatie van eiwit, groenten, koolhydraten en wat goed vet. Het is dit basisprincipe dat de Chinese keuken eigenlijk tot de gezondste ter wereld maakt.

Ten eerste worden groentegerechten niet behandeld als een bijzaak om ons in staat te stellen ons ‘vijf per dag’-quotum te bereiken. Ze zijn net zo essentieel voor de maaltijd als het vlees of de vis in het middelpunt staan en het is niet ongebruikelijk om twee of drie borden met dampende hete, geroerbakte groenten te zien

Ten tweede hebben de Chinezen de neiging om ongeveer 2-3 gerechten per maaltijd te eten, wat kan helpen bij de inname van een divers scala aan essentiële voedingsstoffen. Tegelijkertijd maakt het eten ook leuker, omdat je veel verschillende smaken en texturen kunt ervaren. Dat kan een pittige warme soep zijn, of een koude verfrissende knapperige salade naast de alomtegenwoordige zachte en bevredigende rijst.

De Chinezen omarmen ook vet als een essentieel element van een goed dieet. Als vet natuurlijk is, is het per definitie goed. Is het dat niet, dan is het waarschijnlijk het beste te vermijden. De klassieke rode gesmoorde varkensbuikschotel, langzaam gekookt tot zijn meest malse en sappige staat, brengt niet alleen een glimlach op ieders gezicht als ze zich verwachtingsvol rond de tafel verzamelen. Het is vooral in de winter een bron van essentieel, goed vet dat je huid een echte gloed geeft en de hersenen scherp houdt.

Voedsel als medicijn

Een belangrijk punt is dat de Chinezen naar voedsel kijken alsof het medicinaal is. Enkele van de meest vitale ingrediënten in de Chinese keuken zijn gember, knoflook, lente-ui en pepers. Het is bewezen dat ze allemaal grote voordelen voor de gezondheid hebben. Als je verkouden bent, zullen de Chinezen je vertellen dat je wat rauwe knoflook moet eten of wat gemberthee moet drinken. En als je een zere keel hebt, zullen de Chinezen je waarschijnlijk wat peren dessertsoep maken. Als de Chinezen een maagprobleem hebben, zullen ze waarschijnlijk veel pap en soep eten. Chinese pap wordt echter niet gemaakt van haver, maar van een mix van granen, zoals rijst, sperziebonen of gerst. Het is ook meer ‘soepachtig’.

Drie goede maaltijden per dag is een ander essentieel onderdeel van het Chinese dieet en ze hebben de neiging om te eten tot ze vol zijn. Met andere woorden, de westerse obsessie met alles eten wat op het bord ligt, komt niet echt voor in de Chinese keuken. Overigens zijn veganisme, vegetarisme en glutenvrije eisen nog niet echt in de mode voor China.

De Chinezen hebben in de regel geen gezondheidscultuur in de mooie zin van het woord die typisch is voor de westerse wereld. Ondanks het feit dat ze drie uitstekende maaltijden per dag eten, is het obesitaspercentage relatief laag. In feite is obesitas in China pas een probleem geworden met de komst van de fastfoodcultuur.

Gerelateerde berichten

Een draadloos oproepsysteem: hoe, wat en waarom?

Op de werkvloer wil je snel, simpel en effectief communiceren. Helemaal in branches als de horeca, beveiliging, bedrijfshulpverlening, de zorg,...

Lees meer

Populaire thuisbezorgd gerechten

Tegenwoordig is er bijna niets makkelijker dan een maaltijd thuis laten bezorgen. Dagelijks maken er een hele hoop mensen gebruik van het...

Lees meer

Over ons

We nemen graag met je door waar je culinaire avonturen kunt beleven. Lees er mee over in onze blogs.

Contactgegevens

Via info @ mandarin-restaurants.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden